top of page

Mamų psichikos sveikata: naudingi patarimai


Mamų psichikos sveikata

Mamų psichikos sveikata yra esminis bendros gerovės aspektas, kuris dažnai nepastebimas. Psichinė motinų sveikata tiesiogiai veikia jų gebėjimą pasirūpinti savimi ir savo šeimomis, tačiau visuomenėje vis dar vyrauja stigma ir paramos stoka. Minėdami mamų psichikos sveikatos dieną norime šią svarbią temą paplėtoti ir mūsų bendruomenėje ir suteikti žinių bei patarimų mamoms, ieškančioms paramos.


Mamų psichikos sveikatą įtakojantys veiksniai


Hormoniniai pokyčiai

Dramatiški hormoniniai pokyčiai nėštumo ir gimdymo metu gali smarkiai paveikti nuotaikos reguliavimo mechanizmus smegenyse.


Asmeninė psichikos sveikatos istorija

Asmenys, anksčiau sirgę depresija ar nerimu, motinystės laikotarpiu gali būti labiau pažeidžiami.


Socialinė parama ir aplinka

Tinkama socialinė parama gali veikti kaip apsauginis skydas, o izoliacija ir paramos trūkumas gali sustiprinti netinkamumo ir vienišumo jausmą.


Įtemptos gyvenimo aplinkybės

Skurdas, traumos ir kita sunki gyvenimo patirtis gali padidinti motinos įtampą ir prisidėti prie psichikos sveikatos problemų.


Motinos psichinės sveikatos problemos gali turėti ilgalaikių pasekmių. Depresijos simptomai ir partnerių konfliktai gali sumažinti motinos jautrumą, paveikti jos santykį su vaiku, o tai lemia neigiamą vaiko elgesį. Tyrimai parodė stiprią motinos psichinės gerovės ir jos gebėjimo tinkamai prižiūrėti vaiką ryšį. Nesprendžiami pogimdyminiai nuotaikos sutrikimai gali sutrikdyti saugaus motinos ir vaiko prieraišumo formavimąsi ir trukdyti vaiko emocinei reguliacijai bei bendrai psichinei sveikatai.


Patarimai, kaip palaikyti motinų psichinę sveikatą


👉 Suteikite pirmenybę savęs priežiūrai

Labai svarbu, kad motinos pirmenybę teiktų savo pačių rūpinimuisi, net kai tai atrodo sudėtinga. Skirdamos laiko protą ir kūną maitinančiai veiklai, pavyzdžiui, mankštai, atsipalaidavimo praktikai ar tiesiog pertraukoms, galite sumažinti stresą ir išvengti perdegimo. Motinos neturėtų jaustis kaltos dėl to, kad pirmenybę teikia savo poreikiams.


👉 Sukurkite palaikymo aplinką

Stipraus šeimos, draugų ir bendruomenės paramos tinklo kūrimas gali būti nepaprastai naudingas motinos psichinei sveikatai. Kai asmenys gali pasikliauti ir dalintis patirtimi, tai gali sumažinti izoliacijos jausmą ir suteikti praktinės pagalbos prižiūrint vaiką ir atliekant namų ūkio darbus. Taip pat labai naudinga ieškoti vietinių paramos grupių motinoms.


👉 Nustatykite ribas

Labai svarbu nustatyti ribas, kad apsaugotumėte savo psichinę sveikatą. Išmokite pasakyti „ne“ įsipareigojimams, kurie eikvoja jūsų energiją, ir pirmenybę teikite veiklai, kuri teikia jums džiaugsmo ir pasitenkinimo.


👉 Praktikuokite sąmoningumą

Sąmoningumo metodai, tokie kaip meditacija ir gilus kvėpavimas, gali padėti mamoms valdyti stresą bei nerimą. Kelios minutės sąmoningumo praktikos kasdien gali teigiamai paveikti jūsų psichinę savijautą.


👉 Teikite pirmenybę miegui

Miegas yra labai svarbus psichinei sveikatai. Stenkitės nustatyti miego rutiną ir jos laikytis.


👉 Praktikuokite dėkingumą

Dėkingumo praktikos ugdymas gali padėti nukreipti dėmesį į teigiamus gyvenimo aspektus ir paskatinti pasitenkinimo bei džiaugsmo jausmus. Kiekvieną dieną skirkite keletą akimirkų ir apmąstykite, už ką esate dėkinga.


👉 Kreipkitės specialistų pagalbos

Motinos turėtų nedvejodamos kreiptis į specialistą, jei susiduria su psichinės sveikatos problemomis, tokiomis kaip pogimdyminė depresija ar nerimas. Pasikalbėjimas su gydytoju, psichoterapeutu ar kitu psichikos sveikatos priežiūros specialistu gali suteikti prieigą prie įrodymais pagrįsto gydymo ir įveikos strategijų.


Atminkite, kad motinoms svarbu teikti pirmenybę savo psichinei sveikatai, kad galėtų rūpintis savimi ir savo šeima. Puoselėkime save ir savo psichinę sveikatą!


Primename, kad Islandijos lietuvių bendruomenė yra pasidalinusi Lietuvoje dirbančių psichologų, galinčių konsultuoti internetu lietuvių kalba, kontaktų sąrašu. Jį galite rasti čia.


 

Straipsnis parengtais remiantis informacija, pateikta šiuose šaltiniuose:

bottom of page