top of page

Priminimas: rytoj paskutinė diena registruotis balsavimui paštu dėl Lietuvos pilietybės išsaugojimo

Primename, kad 2024 m. gegužės 12 dieną Lietuvoje kartu su prezidento rinkimais vyks privalomasis referendumas dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos 12 straipsnio keitimo, kuris atvertų galimybę išsaugoti Lietuvos pilietybę įgyjant kitos šalies pilietybę.


Islandijoje gyvenantys Lietuvos piliečiai registruotis balsavimui paštu gali iki rytojaus, t. y. balandžio 29 dienos (imtinai). Jeigu dar to nepadarėte, raginame suskubti ir užsiregistruoti balsavimui paštu.


Registracija vyksta čia: www.rinkejopuslapis.lt.


Užsiregistravę balsuoti paštu, adresu, kurį nurodėte registruodamiesi, sulauksite laiško su balsavimo biuleteniu ir instrukcijomis. Biuletenyje pažymėję savo pasirinkimą jį nedelsdami išsiųskite – kad jūsų balsas laiku pasiektų Lietuvos diplomatinę atstovybę.


Atkreipiame dėmesį, kad registruotis turi visi balsuoti užsienyje pageidaujantys rinkėjai, įskaitant ir tuos, kurie jau anksčiau buvo įtraukti į užsienyje balsuojančių rinkėjų sąrašus praėjusiuose rinkimuose ar referendumuose.


Kviečiame aktyviai išreikšti savo nuomonę šiuo Lietuvai ir ypač užsienyje gyvenantiems lietuviams svarbiu klausimu!


 

Dalinamės Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos pirmininkės Dalios Asanavičiūtės balsavimo biuletenio formuluotės išaiškinimu:


„Nors referendumas iš tiesų yra dėl pilietybės išsaugojimo, balsuojant gegužės 12 d. biuletenyje nepamatysime tiesioginio klausimo: „Ar pritariate pilietybės išsaugojimui?"


Taip yra todėl, kad Lietuvos piliečiai referendumu privalo patvirtinti tikslią keičiamo Konstitucijos 12 straipsnio formuluotę.


Siūlomas Konstitucijos pakeitimas panaikins barjerą, neleidžiantį mūsų piliečiams išsaugoti Lietuvos Respublikos pilietybės, o pati nuostata atsidurs Pilietybės konstituciniame įstatyme, kuris jau yra užregistruotas Seime ir dėl jo vieningai sutaria visos parlamentinės partijos.


Nepasimesk — jei esi už pilietybės išsaugojimą, gegužės 12 d. žymėk TAIP.“



 

Daugiau informacijos apie balsavimą 2024 m. rinkimuose ir referendume teikia Lietuvos Respublikos Vyriausioji rinkimų komisija:



Atsakymus į kitus rūpimus klausimus, susijusius su referendumu dėl pilietybės išsaugojimo, rasite Lietuvos Respublikos Vyriausybės interneto svetainėje www.referendumas2024.lt.


bottom of page