top of page

Pasaulio lietuvių diena ir Pasaulio lietuvių forumas: mūsų įspūdžiai

Birželio 30—liepos 1 dienomis Islandijos lietuvių bendruomenės valdybos narės Neringa Eidukienė, Jurgita Millerienė ir Jūratė Leškienė dalyvavo Vilniaus Rotušės aikštėje vykusioje Pasaulio lietuvių ir Lietuvos tautinių bendrijų dienos šventėje „Aš esu Lietuva. Sujunkime Lietuvą“ bei Pasaulio lietuvių forume.


Pasaulio lietuvių diena Rotušės aikštėje buvo karšta ir pilna veiksmo. Islandijos lietuvių bendruomenės paviljonas sulaukė ypatingo šventės svečių dėmesio. Besidominčius Islandijos lietuvių bendruomene vaišinome islandišku sviestu pagardinta džiovinta menke, islandišku anyžiumi, duona (rúgbrauð) ir kvietinių miltų paplotėliais (flatkökur). Turėjome porą pūdyto ryklio indelių, kurių renginio pabaigoje nebeliko. Paruošėme pasakojimų ir įdomių faktų apie islandų kalbą bei islandiškas pavardes ir tėvavardžius, taip pat žaidėme islandiškų ir lietuviškų žodžių žaidimus. Nors diena buvo nelengva, ji buvo verta kiekvienos minutės!


Pasalio lietuvių forumas, kuriame buvo viešai ir aktualiai diskutuojama svarbiausiais lietuvių diasporos klausimais, aptartos galimybės būti naudingam Lietuvai gyvenant užsienyje, apsvarstyta nevyriausybinių organizacijų galia ir nauda, Lietuvos santykiai su diaspora, šiuolaikinės Lietuvos pažanga, nacionalinio saugumo, pilietybės ir bendruomeninių iniciatyvų temos, sukėlė neįkainojamą jausmą, kad esame matomi ir svarbūs, esame Pasaulio Lietuvos dalis, suteikė galimybę pasidalyti savo sėkmės istorijomis, visapusiškomis patirtimis, svajonėmis, ir, svarbiausia, stipriai motyvavo tęsti savo darbą. Bendrystė su pasaulio lietuviais, dalijimasis naujienomis iš pirmų lūpų, aktualios diskusijos praplėtė akiratį, leido įsivertini save kaip bendruomenę, pasiūlė naujų idėjų ir sustiprino norą tobulėti.


Nuoširdžiai dėkojame komandai, kuri, negailėdama nei jėgų, nei asmeninio laiko, palaiko Islandijos lietuvių bendruomenės gyvybingumą ir yra nuolat pasirengusi būti naudinga.



bottom of page